Amenajarea padurilor
Amenajarea padurilor se refera la un ansamblu de preocupari si de masuri organizatorice implementate pentru a crea conditiile optime de exploatare a padurilor. Termenul provine din limba franceza, de la „menaje”, insemnand gospodarie. Conform specialistilor, o alta conotatie poate fi aceea de reglementare a exploatarii unei paduri conform nevoilor gospodariei. Acest lucru inseamna ca taierile padurilor trebuie sa fie reglementate astfel incat sa poata asigura recolte si material lemnos anual. In limba franceza, aceasta reglementare se numeste amenajament, termen adoptat si de limba romana in 1850.
Amenajarea padurilor a fost marcata de o serie de demersuri cu un caracter restrictiv, luate de catre autoritati. Prin aceste demersuri se urmarea interzicerea sau oprirea unor practici daunatoare, in special defrisarile la intamplare a arborilor.
Amenajarea padurilor – scurt istoric
Pana in secolul 18 s-a acumulat o experienta forestiera vasta, asteptand sa fie sistematizata si inlantuita intr-o ordine logica. Odata realizat acest lucru, acest ansamblu coerent de cunostinte putea in sfarsit sa devina stiinta. Meritul pentru acest lucru ii revine lui G.L. Harting. El a reusit sa sistematizeze si sa prelucreze cunostintele existente si sa publice rezultatele in doua lucrari de exceptie.
Inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, amenajarea padurilor se ocupa doar de stabilirea conditiilor necesare pentru prevenirea epuizarii rezervei de lemn. Dupa noua conceptie, acestei specializari ii revine obligatia de a interveni in procesul de productie. Aceasta poate sa ii fixeze teluti si sa il conduca pe linia obiecivelor economice potrivite.
Amenajarea padurilor
De acest lucru se ocupa in principal si in proiectele lor pentru amenajarea padurilor.
Ca urmare a activitatii lor, padurea este acum privita ca un sistem cibernetic, sau ca un ecosistem. In cadrul acestuia se manifesta activitati diverse care trebuie ocrotite si monitorizate. Amenajamentele au o valabilitate de 10 ani si se realizeaza pentru intregul fond forestier, indiferent de forma de proprietate.