Baltata romaneasca – caracteristici
Rasa Baltata romaneasca a fost creata pentru prima data in nord-estul Romaniei, in special in Transilvania si in Banat. Aceasta rasa este rezultatul unui proces indelungat de incrucisare tip absortie. Cele doua rase care au contribuit la creerea Baltatei romanesti sunt Sura de stepa si taurii Simmental.
Cum deosebim rasa Baltata romaneasca?
Aceasta rasa de bovine are o dezvoltare corporala mare, o conformatie armonioasa, capul mare si o musculatura dezvoltata. Pielea este groasa si uniforma, parul des si lung, iar coloritul este baltat alb cu galben. Extremitatile membrelor, de la genunchi in jos vor fi intotdeauna de culoare alba.
Rasa manifesta aptitudini excelente pentru mulsul mecanic, viteza de muls fiind de 1,1 kg/min. Si productia de carne a acestei rase este foarte buna. Aceasta are o pretabilitate ridicata la sistemul de ingrasare, atingand o greutate corporala mare. Taurasii, care sunt ingrasati intensiv, au un spor de crestere de peste 1200 g/zi. La scarificare, la 16 luni, greutatea lor poate ajunge si la 550kg. Carnea din carcasa are o pondere de 65%, raportul carne oase fiind de 4,1/1.
Baltata romaneasca crescuta
Puteti gasi rasa Baltata Romaneasca, crescuta in cele mai bune conditii. Pana in prezent, firma are contracte cu parteneri importanti din tari ale Uniunii. Functionand la cele mai inalte standarde europene, firma respecta toate normele si legislatiile in vigoare. Aceasta este o rasa rezistenta la mediul inconjurator, avand o adaptabilitate mare. Cele mai bune rezultate se vad in zonele de campie si de deal, unde este o clima continentala. Sub influentele acestei clime, productia de lapte fiind afectata in mod negativ. Apetitul vacilor scade, prin urmare scazand si productia de lapte.
Baltata Romaneasca este o rasa special conceputa pentru productia de lapte si de carne, fiind potrivita pentru gospodarii si ferme. Vacile din aceasta rasa sunt usor de intretinut, rezistand la conditii grele de viata.