Amenajament pastoral
Totalitatea pajistilor din Romania insumeaza in prezent 4,9 milioane de hectare. La acest capitol, Romania ocupa locul V in Europa, fruntase fiind Franta, Marea Britanie, Spania si Germania. Pajistile reprezinta 33% din totalul suprafetei agricole din Romania, reprezentand o bogatie nationala importanta. Un amenajament pastoral este crucial pentru prezervarea si buna administrare a resurselor de furaje.
Serviciile si rolul acestora
In ultimii ani, incepand din 1990, pajistile au fost exploatate in moduri improprii, care le-au pus in pericol dezvoltarea. Acest lucru poate afecta grav agricultura, deoarece pajistile sunt un element central al agriculturii. O pajiste poate sa raspunda in mod corespunzator cerintelor de alimente sanatoase. De asemenea, pe langa rolul de a furniza furaje pentru ovine si bovine, pajistile sunt importante si pentru dezvoltarea rurala. T ofera servicii de amenajament pastoral pentru conservarea biodiversitatii, imbunatarirea fertilitatii solului, prevenirea alunecarilor de teren si a inundatiilor.
Amenajament pastoral – implementare
Iarba crescuta pe pajisti a reprezentat hrana de baza pentru cresterea ierbivorelor de mii de ani. Datorita pasunilor, a fost posibila dezvoltarea primelor civilizatii umane si subzistenta lor de-a lungul anilor. Prin implementarea serviciilor de amenajari pastorale, se incearca cresterea capacitatilor pajistilor. Necesitatile de hrana in crestere explica nevoia amenajarii si intretinerii optime a pasunilor. Din pacate, asa cum am mentionat, actiunea umana, combinata cu factorii naturali a dus la degradarea acestora.
Prin intermediul serviciilor sale, T. doreste sa stopeze procesul de degradare a pajistilor si sa mentina calitatea furajelor. Pentru obtinerea rezultatelor dorite, este nevoie de implementarea unor planuri speciale de management. Planurile trebuie sa contina masuri speciale de ingrijire, precum si planuri pentru recoltarea fanetelor si folosirea rationala a pasunilor.
La finalul lucrarilor de amenajare, pajistea va da randament maxim, mentinand biodiversitatea din zona. Desigur, lucrarile necesare pentru un astfel de proiect sunt ample si necesita mult timp de realizare. T. se angajeaza sa respecte toate aceste conditii, pentru obtinerea randamentului maxim al zonei amenajate.